2023 ett magert år för folkbiblioteken
6 feb 2023 • 2 min
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.

Nästan nio av tio bibliotek får i praktiken mindre resurser att röra sig med i år.
För fjärde året i följd har Biblioteksbladet skickat ut en enkät till cheferna för folkbiblioteken i Sveriges 290 kommuner med frågor om verksamhetens resurser: har de krympt, växt eller är de oförändrade?
Svaren från de 206 chefer som har deltagit i enkäten visar att 2023 innebär något av ett stålbad på många håll: nästan 90 procent av landets folkbibliotek ska i år bedriva sin verksamhet med mindre resurser än 2022.
- I drygt en av tio kommuner har budgeten skurits ned jämfört med föregående år. Det är en lika stor andel som i Biblioteksbladets enkätundersökning för ett år sedan.
- I drygt hälften av kommunerna är budgeterna för 2023 oförändrade, förutom att de har räknats upp enligt index. Men med en inflation på 10 procent och kommunala indexuppräkningar som i år ligger på som högst 3,5 procent (exklusive uppräkningar för pensionerna, en kostnad som stiger i år men som normalt regleras centralt i kommunerna) innebär detta att resurserna urholkas kraftigt.
- I var fjärde kommun är budgeten oförändrad och har heller inte räknats upp enligt index. I praktiken alltså också en avsevärd nedskärning.
- I endast en av tio kommuner är trenden positiv med resurser för 2023 som har stärkts med medel utöver indexregleringen.
Biblioteksbladets enkät visar alltså att svenska folkbibliotek är svårt trängda av det ekonomiska läget. Kulturminister Parisa Liljestrand har tagit del av resultatet av enkäten. I en skriftlig kommentar betonar hon att hon varken kan kommentera eller ha synpunkter på hur det ser ut budgetmässigt eller innehållsmässigt i kommunala verksamheter.
Hon framhåller att staten stöttar folkbiblioteken genom Stärkta bibliotek, den tillfälliga satsning som funnits sedan 2018.
– Syftet med satsningen är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet. Detta är en fortsatt viktig satsning och jag är glad att vi i ekonomiskt tuffa tider har kunnat fortsätta avsätta medel för satsningen.
Stärkta bibliotek går in på sista varvet i år, men Statens kulturråd har fått ett uppdrag av regeringen att analysera de framtida behoven och identifiera möjliga former för statens stöd till folkbibliotekens verksamhet. I år uppgår anslaget till 75 miljoner kronor, utslaget över landet blir det i snitt drygt 250 000 per kommun.
Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg tycker inte att situationen som blir synlig i Biblioteksbladets enkät är förvånande – men bekymrande.
– Det är ett tufft ekonomiskt läge för många kommuner. Vi har därför sedan valet arbetat extra mycket med att stärka våra medlemmar som arbetar i folkbiblioteken med argument för tillräckliga resurser. Folkbiblioteken ska vara öppna och trygga mötesplatser för alla. Minskade resurser kommer att påverka det.
Det är svårt att se några fördelar med att krympa utrymmet för en verksamhet som ska främja läsning och tillgång till litteratur, menar Helene Öberg.
– Många krafter slåss om medborgarnas uppmärksamhet, och den komplexa omvärlden kräver demokratisk tillgång till information. Vi behöver vara ett samhälle som ser läsningen och litteraturen som en tillgång, inte som en sparpost i en budget.

Senaste nytt

Här får böckerna åka ambulans
På Norrlands universitetssjukhus i Umeå går barnen på äventyr i kulvertarna och böcker åker ambulans. Sjukhusbiblioteket är en plats för allvar och tårar, glädje och sorg.
30 apr 2025 • 4 min

Låt oss stärka svenska studenters förmåga att läsa
Många studenter på universitet och högskolor har svårt att läsa längre texter. Därför borde läsfrämjande arbete bli en del av lärosätenas uppdrag, skriver 21 bibliotekarier.
29 apr 2025 • 3 min

Ny inriktning för gammalt bibliotek – ”grönt och solidariskt”
Biblioteket som plats är i ständig förändring. Det märks på Heinrich Böll-biblioteket i Berlin. Där står hållbarhetstänket i centrum.
28 apr 2025 • 6 min

Är det alltid bra att läsa? Eller finns det skadliga böcker?
Dark Romance är populärt bland ungdomar – men något vi borde prata om, skriver Magnus Johansson som undrar över biblioteksvärldens tystnad om genren. Beror det på glädje över att unga faktiskt läser och att deras läsval därför inte ifrågasätts?
25 apr 2025 • 3 min
Man vill skratta åt dårskapen – men alltför mycket står på spel
Känslan av maktlöshet får inte ta över när frilansjournalisten Joakim Medin riskerar tolv år i turkiskt fängelse. Det finns sätt att försöka hjälpa honom, och biblioteken har en roll att spela.
25 apr 2025 • < 1 min

Friskolor oroar sig för nya lagen
Många friskolor hör av sig och är stressade över lagen om bemannade skolbibliotek. Men det tjänar inget till att beklaga sig, enligt Andreas Mörck, på Almega utbildning. "Vårt uppdrag nu är att genomföra det."
24 apr 2025 • 3 min

Hot från insidan
Våra värderingar och åsikter får oss att sprida desinformation – och därför borde vi sluta använda sociala medier. ”Eller åtminstone använda dem på ett helt annat sätt”, säger forskaren Dannagal Young.
23 apr 2025 • 5 min

Var är alla platsannonser?
Med nya lagen om skolbibliotek beräknas åtminstone en bra bit över tusen nya bibliotekarier behövas på landets skolor. Men bara drygt ett fyrtiotal platsannonser ligger ute, några på så lite som tio procent. ”Inte seriöst.”
22 apr 2025 • 3 min

”En spellista för ett land i ständig utveckling”
Nytt i kongressbiblioteket i Washington: Elton John, Broadway-musikalen Hamilton, Mary J. Blige, Amy Winehouse och soundtracket till Minecraft-spelet.
22 apr 2025 • < 1 min

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min
0 kommentarer